Zbog manjka kriminalaca Holandija iznajmljuje zatvore

Holandija je zemlja koja ima jedan krajnje neobičan problem sa kriminalom: nemaju dovoljno kriminalaca, zbog čega su primorani da zatvore neke zatvore!

zatvor

Prema podacima holandskog Ministarstva pravde, stopa kriminala je smanjena za 0,9 odsto godišnje, a ovaj trend smanjenja je aktuelan posljednjih pet godina. Upravo to je razlog zašto je čak 13.500 zatvorskih ćelija prazno, što znači da bi se najmanje pet zatvora moglo zatvoriti.

Zbog ovoga će vjerovatno 1.900 zatvorskih čuvara ostati bez posla, a njih 700 će vjerovatno postati tzv. mobilno osoblje, koje će raditi u više zatvora.

“Više od trećine ćelija u našim zatvorima je neiskorišteno, a ako se nastavi sa smanjenjem stope kriminala, stanje će biti još gore”, kaže Jap Osterver, portparol Ministarstva pravde.

On dodaje da je to svakako dobra vijest za holandsko društvo, osim za one koji su zaposleni u zatvorima. Holandija je posljednjih godina pokušala na inovativan način da riješi problem viška zatvorskog prostora.

Tako su jedno vrijeme zatvorske ćelije iznajmljivali Belgiji i Norveškoj, pa se tako čak 300 belgijskih kriminalaca nalazilo u holandskom zatvoru Tiblerg.

U međuvremenu, Holandija je potpisala i trogodišnji sporazum sa Norveškom prošlog septembra, nakon čega je 240 norveških osuđenika prebačeno u zatvor. Karl Hilesland, direktor zatvorskih ustanova na nivou države, izjavio je da su u zatvoru Norgerhaven skoro popunjeni svi kapaciteti, ali da je to samo jedan primjer.

Inače, Holanđani su organizovali i promotivnu kampanju za svoje zatvore širom Norveške, zbog čega je i zainteresovanost zaista velika. On dodaje da se u ovim zatvorima govori engleski, te da se poštuju svi međunarodni standardi.

Ipak, Osterver naglašava da ovo iznajmljivanje zatvorskih prostora neće i ne može riješiti “strukturalni problem” nedostatka domaćih kriminalaca, zbog čega će neki zatvori, ipak, biti zatvoreni.

Smanjen broj kriminalaca i krivičnih djela vjerovatno je posljedica činjenice da holandsko društvo polako stari, a starije osobe se rijetko kad odluče na izvršenje krivičnog djela. I dok je prošle nedjelje zabilježen sukob protivničkih bandi, holandski zvaničnici kažu da su ovo usamljeni primjeri zločina.

Malom broju osuđenika koji služe zatvorske kazne vjerovatno doprinosi i nastojanje holandskih vlasti da počinioce krivičnih djela gdje nije bilo žrtava rehabilituju.

Naime, u posljednje vrijeme aktuelno je osuđivanje na uslovne zatvorske kazne, zatim kućni pritvor, kao i osuđivanje na društveno koristan rad. Ipak, ima slučajeva i da su zatvori promijenili svoju namjenu – tako je zatvor na holandsko-njemačkoj granici pretvoren u luksuzni hotel, što će se možda desiti i sa drugim zatvorima.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com