Evropa i Sjeverna Amerika će se sudariti

Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Evropu prema Novom svijetu i da je Kristofor Kolumbo imao vremena pričekati nekoliko stotina miliona godina mogao je jednostavno zakoračiti u Ameriku, piše u utorak list Christian Science Monitor.

582307_299731746781721_1636861954_n copy

Znanstvenici s australskog sveučilišta Monash u Melbourneu objavili su u časopisu Geology otkriće prvih znakova mogućeg približavanja dvaju kontinenata u obliku “embrijske” subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vrijeme “sudara” Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina.   

Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australski geolozi izradili su mapu okeanskog dna i pronašli mjesto koje se počelo lomiti, što bi moglo značiti početak nove faze u Wilsonovom ciklusu, nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru Johnu Wilsonu, koji je otkrio da se okeani periodično, u razdoblju koje se mjeri stotinama milijuna godina, otvaraju i zatvaraju.

“Otkrili smo početak aktivnog procesa – poput embrijske subdukcijske zone”, kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte.

Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj ljestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan potres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prijestolnica pretvorena u ruševine i koji je kao posljedicu imao smrt 60 hiljada ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.

“Znatna seizmička aktivnost, uključujući potres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području”, rekao je Duarte.

“Po prvi put uspjeli smo dokazati ne samo da je to doista tako, već i da se radi o aktivnom procesu”, kazao je, prenosi Fena.

Promatranje stvaranja subdukcijske zone, što je proces koji će trajati 20 miliona godina, može osigurati nove spoznaje o tome kako su nastali kontinenti.

“Razumijevanje toga procesa sigurno će rezultirati znanjima o tome kako su subdukcijske zone nastajale u prošlosti i kako su se okeani zatvarali”, kazao je Duarte.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com