Ne budite naivni, ne postoji nikakav samoljepljivi zakon o facebooku

JESTE li jedan od onih koji su na svom zidu na Faceboku ovih dana značajno objavili izjavu o zaštiti ličnih podataka? Ako još niste, nemojte to ni činiti – radi se o još jednoj povali.

fejs_01122014_screen

Da stvar bude gora, ova podvala kola već godinama, a hiljade korisnika na svojim zidovima objavljivalo je izjavu kojom tobože zaštićuju svoje lične podatke, objave i fotografije.

Stara podvala ovog je puta vjerojatno izazvana uvođenjem novih uvjeta korištenja i načina kontrolisanja privatnosti pomoću kojih korisnici mogu efikasnije zaštititi lične podatke.

U novoj izjavi (koja se ne razlikuje od prošle) stoji: “Danas je na snagu stupio zakon o Facebooku. IZJAVLJUJEM da se za uporabu mojih ličnih podataka i fotografija u svakom trenutku potreban moj lični pristanak (BERNSKA KONVENCIJA). Svatko ko čita, može kopirati ovaj tekst i objaviti ga na svojoj FB stranici. To će ga staviti pod zaštitu zakona. Obavještavamo FB administraciju da je od ovog trenutku strogo zabranjeno objavljivanje, kopiranje, distribuiranje mojih osobnih podataka ili preuzimanje bilo kakve druge akcije protiv mene, na osnovu mog FB profila ili njegovih sadržaja. Sadržaj ovog profila je pod nevidljivom oznakom “PRIVATNO” i ne smije se narušavati. (UKC 1 1-308.1.103 i rimski Status). Svim članovima se preporučuje da objave ovu obavijest u ovoj formi ili dopunjeno novim detaljima koji se odnose na mogućnos zloupotrebe podataka s FB profila i privatnih prepiski koje imaju veze s FB komunikacijom. Preporuka je da se obavijest objavi u ovoj formi. Ako izjavu ne objavite na svom zidu, smatrat će se da ste prešutno pristali i dozvolili korištenje ličnih, biografskih podataka, fotografija i ostalih elementara profila kao i slanje virusa u svoje ime”.

Naravno, ništa od ovog ne drži vodu, a američki bloger i stručnjak za društvene mreže, Robert Scoble, još je prije nekoliko godina prilično jasno opisao kako stvari stoje i konstatovao: “Ako objavljujete ovakve statuse na Facebooku, a da prije tog niste istražili o čemu se radi – vi ste idiot”.

Ukratko, u trenutku kad ste otvorili profil na Facebooku, prihvaćate i njihove uslove korištenja u što je uključena i stavka o privatnosti. Niko vas ne tjera da otvorite profil i imate svako pravo odbiti njihove uvjete.

Međutim, niste u poziciji jednostrano mijenjati uslove na koje ste pristali. Isto tako, ne možete zakonski ograničiti prava onih koji nisu uključeni u dogovor između vas i Facebooka pukom objavom na zidu.

Nadalje, Facebook nije vlasnik vaših objava.

“Primijetili smo izjave onih koji tvrde suprotno pa vas želimo podsjetiti na činjenice. Kad na svom zidu objavljujete stvari kao što su fotografije i statusi, one nisu u našem vlasništvu. Ali, pristankom na uvjete, dajete nam pravo da vaš sadržaj koristimo, distribuiramo i dijelimo”, rekao je glasnogovornik Facebooka Andrew Noyes.

I za kraj, ako se zaista ne slažete s ovom stavkom, postoji nekoliko mogućnosti.

Možete jednostavno ne otvoriti profil na Facebooku, pokušati pregovarati direktno s Facebookom, lobirati da se uvjeti korištenja mijenjaju ili isključiti vaš profil. U posljednjem slučaju još uvijek postoji mogućnost da Facebook koristi vaše podatke.

Index.hr

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com