Vladimir Putin: Napad na Siriju bi proširio sukobe izvan zemlje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država u Siriji mogla da izazove širenje sukoba izvan granica te zemlje istakavši da sirijski pobunjenici stoje iza napada izvršenog hemijskim opružjem, koji je imao za cilj da izazove prijetnju SAD vojnom intervencijom protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

vladimir_putinA

U autorskom tekstu u “Njujork Tajmsu”, objavljenom kasno sinoć, Putin je naveo da su pobunjenici izveli napad na Gutu 21. augusta kako bi izazvali pokretanje vojne intervencije u svoju korist, prenijele su agencije.

-Nema sumnje da je bojni otrov upotrebljen u Siriji – napisao je Putin i dodao – ali sve ukazuje na to da ga nije upotrebila sirijska vojska, već opozicione snage, da bi izazvale intevrenciju moćnih stranih pokrovitelja-.

Predsjednik Rusije je istovremeno upozorio da bi eventualni američki vojni napad na Siriju koji bi se dogodio bez odobrenja Ujedinjeneih nacija potkopao uticaj svjetske organizacije i sa sobom donio rizik izbijanja šireg regionalnog sukoba.

-Potencijalni napad Sjedinjenih Američkih Država protiv Sirije, uprkos protivljenju mnogih država i velikih političkih i vjerskih lidera, uključujući papu, imao bi za rezultat još veći broj nevinih žrtava i eskalaciju, potencijalnog širenja sukoba izvan sirijskih granica – napisao je Putin i dodao:

“Moramo da prestanemo da koristimo jezik sile”.

Prema njegovom mišljenju, napad bi pojačao nasilje, izazvao novi talas terorizma i mogao da potkopa multilateralne napore da se riješi problem iranskog nuklearnog oružja i izraelsko-palestinski sukob.

Putin je naveo da je alarmantno to što je vojna intervencija u drugim državama postala “uobičajena” stvar za SAD.

“Da li je to dugoročni interes Amerike? Sumnjam. Milioni (ljudi) širom svijeta sve više vide Ameriku kao model demokratije, ali koja se oslanja isključivo na primjenu brutalne sile, učvršćujujći koaliciju pod sloganom ‘ili ste s nama ili ste protiv nas”.

Predsjednik Rusije, također, je odbacio tvrdnje američkog predsjednika Baraka Obame o “američkoj izuzetnosti” ocjenivši kao izuzetno opasnim ohrabrivanje ljudi da misle za sebe da su posebni.

-Postoje velike i postoje male države, bogate i siromašne, one sa dugom tradicijom demokratije i one koje tek pronalaze put ka demokratiji. Svi smo različiti (ali) … ne smijemo da zaboravimo da nas je Bog sve stvorio jednakima-.

On je naveo da je njegovo neuobičajeno obraćanje u “Njujork Tajmsu” prilika da se “direktno obrati američkom narodu i njihovim političkim liderima”.

Putinov autorski tekst pojavio se u “Njujork Tajmsu” pred današnji dvodnevni susret šefova ruske i američke diplomatije, Sergeja Lavrova i Džona Kerija u Ženevi koji će biti posvećen rješavanju sirijskog problema, prenosi Tanjug.

Dvojica zvaničnika su jučer razgovarali telefonom o Siriji, kako je navelo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, na inicijativu Kerija.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com