Američki student osuđen na 15 godina teškog rada u Sjevernoj Koreji

Američki student Otto Warmbier osuđen je na 15 godina teškog rada u Sjevernoj Koreji zbog navodnih zločina koje je počinio protiv te države.

b_160316004

Dvadesetjednogodišnji Warmbier uhapšen je kada je pokušao ukrasti propagandni znak iz hotela dok je bio u posjeti Sjevernoj Koreji u januaru. Poslije se pojavio na TV-u priznavši to i kazavši kako je crkvena grupa od njega tražila da donese trofej sa svog putovanja.

BBC-jev dopisnik Stephen Evans rekao je da ovo izuzetno visoka kazna poredeći s onima koje su ranije određivane strancima. Warmbier je uhapšen 2. januara kada je pokušao napustiti Sjevernu Koreju. Optužen je za neprijateljski čin.

Novinska agencija KCNA objavila je kako je on došao u njihovu zemlju da “uništi jedinstvo zemlje”, te da ga je izmanipulisala vlada SAD-a.

“Namjera mi je bila da naštetim motivaciji i radnoj etici korejskog naroda. To je bilo glupo”, citirali su studenta.

Američki diplomata Bill Richardson sastao se sa sjevernokorejskim zvaničnicima kako bi insistirao na studentovom oslobađanju, ali očito nije imalo uspjeha. U međuvremenu Sjeverna Koreja nastavila je sa oštrom retorikom zbog sankcija koje su joj nametnute. Odlučili su uraditi i četvrti nuklearni test, te su zaprijetili Južnoj Koreji i SAD-u.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com