Uzgoj malina: Savjeti i preporuke za radove u maju

Vremenske prilike krajem prošlog mjeseca i snijeg koji je padao 24. na 25. april unio je strah i strepnju među malinare. Na pojedinim područjima iznad 700 mnv. snježni pokrivač iznosio je i preko 10 cm., a temperatura se spuštala i na -6 stepeni celzijusa. Po trenutnim zapažanjima zabilježene su određene štete u vidu izmrznutih mladara kod Polke i slomljenih rodnih grančica kod ranog tipa malina. Ipak, možemo biti zadovoljni ukoliko se završio na ovome jer su u proteklim godinama zabilježeni slični vremenski uslovi i puno kasnije a ovaj snijeg je obezbijedio dodatne postotke prijeko potrebne vlage u zemljištu.

maj maline(1)

Usput da kažemo da je 15. maja 2015. godine grad(sola) samo za 15 minuta uništio većinu malinjaka u Srbiji.  Prema tome malinari moraju biti spremni i na ove opasnosti.

Neke od aktivnosti protiv snježnog pokrivača su stresanje snijega s rodnih grana, protiv grada postoje protivgradne mreže koje su dodatna investicija, a u borbi protiv niskih temperatura i mraza može se vršiti zadimljavanje prostora, prskanje vodom, ili pokrivanje folijom namijenjenoj za tu svrhu. Možda najefikasnija i najprihvatljivija mjera za naše uslove i naše poljoprivrednike je prskanje iz leđne pumpe pred zoru, kada je najjači minus. Na taj način biljku ovlažimo a oko listova, pupova i stabljike stvara se tanki sloj leda koji ima ulogu izolatora, te biljku može zaštiti od prevelikih minusa. Poslije stresnih situacija posebno temperaturnih šokova maline je dobro prihraniti folijarno (preko lista) aminokiselinama a na tržištu je prisutan preparat pod nazivom SINERGON 2000.

maj maline(3)

Radova koji nam predstoje u maju su:

 1. Uklanjanje drugog vala mladih izdanaka kod sorti Vilameta Mikera i Tulamina sve do 15 maja kada se puštaju mladi izdanci da rastu za iduću godinu,
 2. Prorjeđivanje Polke na optimalni broj izdanaka po metru dužnom tj. 15-20 komada,
 3. Održavanje međurednog prostora(košenje ili frezanje),

maj maline(5)

4.Druga prihrana KAN-om ili UREA-om kako je objašnjeno u prethodnom članku pod naslovom „Malina: Preporuke za radove u aprilu“             http://www.prozor-x.com/prozor/malina-preporuke-za-radove-u-aprilu,

U ovom periodu kada se javi potreba za navodnjavanjem mogu se kombinirati kristalijska vodotopiva gnojiva kombinacije 18-18-18 ili 20-20-20 u količini 1-1,5 kg na 1000 litara vode.

maj maline (6)

5.Zaštita malina od bolesti i štetnika

U maju, slično kao i u aprilu, maline bi trebalo zaštiti prvenstveno od gljivičnih bolesti. U tu svrhu preporučuje se preparat QUADRIS uz dodatka insekticida (Calypso ili dr.). Paziti da se insekticid koristi prije otvaranja cvjetnih pupoljaka i formiranja cvjetova i poslije cvjetanja kako bi se izbjegli negativni utjecaji na pčele koje su najvažniji oprašivač jagodičastog voća. Također prskanje vršiti u večernjim satima.

Pored ove zaštite, a nakon cvjetanja, obavezno je preventivno maline zaštiti od bolesti truleži ploda (Botrytis cinerea). Preparati protiv ove gljivične bolesti su SWITCH, SIGNUM, TELDOR. Sva prskanja treba obaviti pazeći na karencu tj. vremenski period od prskanja do berbe. Obavezno je pročitati uputstvo svakog preparata u kome piše vrijeme karence i način primjene ili se konsultovati sa ovlaštenom osobom.

*Ovaj tekst ima savjetodavni karakter i portal ne odgovara za pogrešnu primjenu ili pogrešno tumačenje navedenih preporuka.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Mehmed Hero, rođen 10.12.1983. godine. Magistar poljoprivrednih nauka, Predsjednik poljoprivrednog udruženja "Prozor". Kontakt e-mail: heromesa@gmail.com