Takmičenje inovatora u Danskoj: Prozorčanin Adnan Nuspahić u pobjedničkom timu

Početkom maja u danskom gradu Odense održano je regionalno takmičenje mladih inovatora i poduzetnika, popularna Start Up takmičenja, za studente. Studenti  mašinsko-pomorskog inžinjeringa sa fakulteta  SIMAC, iz grada Svendborg, osvojili su prvo mjesto sa inovacijom koja bi trebala  povećati sigurnost saobraćaja na autoputevima. U pobjedničkom timu našao se i Prozorčanin Adnan Nuspahić, koji živi i studira u Danskoj.

Zajedno sa svojim školskim kolegama Henrik Krogh, Kenny Kastrup i Jesper Krog-Andersen, Adnan je osmislio i predstavio ideju potpuno automatizovane kosilice koja bi trebala održavati zelene površine koje se nalaze na sredini i razdvajaju autuput.

     -“Izenadili smo se kada smo saznali koliko je potrebno logistike, sigurnosnih procedura i troškova da bi se održavale zelene površine koje dijele autoput na dva dijela. Trenutno te poslove obavlja traktor na koji je ugrađena kosilica, a da bi obavio posao, traktor uvijek zauzima brzu traku, što usporava saobraćaj i čini ga nesigurnim. Da bi ostali vozači bili upozoreni na radove i kako bi se na tom dijelu ceste obezbijedio siguran saobraćaj, potrebno je još minimalno 6 vozila u neposrednoj blizini koja će blagovremeno obavijestiti vozače o izvođenju radova, što iziskuje velike troškove. To je ukratko problem na čije sam idejno rješenje došao zajedno sa svojim kolegama” – izjavio je Nuspahić za portal Prozor-x.com

Pobjeda na ovom regionalnom Start Up-u je Nuspahiću i njegovom timu  omogućila učešće na finalnom prvenstvu Danske u poduzetništvu za studente, koje će se održati 01.06.2017. godine u Kopenhagenu, a najinovativniji studenti će kasnije dobiti priliku da predstavljaju Dansku na Evropskom prvenstvu koje će se održati krajem juna u Helsinkiju, u Finskoj.

“U narednom periodu nas čekaju pripreme za državno prvenstvo, odnosno izgradnja prototipa kosilice, koja bi pomoću mnogobrojnih ugrađenih senzora trebala potpuno sama obaviti posao, bez dodatnih vozila, i koja će omogućiti neometano i potpuno sigurno odvijanje saobraćaja”-dodaje Nuspahić.

Nagrada od 10.000 danskih Kruna za prvo mjesto će pomoći pobjedničkoj ekipi da dalje razvijaju svoju ideju, a već su se javljaju i potencijalni investitori.  Prema prvim procjenama, ovom inovacijom bi službe za održavanje smanjile trenutne troškove za oko 84%.

 

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com