Stav Centralne izborne komisije (CIK) BiH po pitanju “dopisnih glasača”

izbori1202
Predizborna piča o “dopisnim glasačima” još uvijek je aktuelna u Prozoru, a naš prvi tekst koji smo objavili na ovu temu, o pokušajima etiketiranja ljudi, pritisaka i zastrašivanja, je narednih dana samo dobio svoju potvrdu. Razni mediji su objavljivali imena i prezimena spornih glasača, uz lične podatke, neargumentovano tvrdeći da su žrtve perevare, a volonteri određenih stranaka su društvenim mrežama dijelili spiskove uz komentare tipa “Ovi će glasati za OVE”…Bitno je razumjeti da su takvi članci naručeni/plačeni određenom mediju i predstavljaju subjektivno mišljenje klijenta. Također, iz određenih izvora saznajemo da su pojedinci sa spornih spiskova telefonski kontaktirani od strane vladajuće garniture iz Prozora, kako bi ih se zastrašilo i pokušalo uvjeriti da su žrtve prevare.

Građani čiji su se lični podaci pojavili u javnosti, bez njihovog odobrenja, imaju osnove za pokretanje tužbe (po članu 193.- Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, 194.- Uskaraćivanje biračkog prava i 195.- Povreda slobode odlučivanja birača, Kaznenog zakona FBiH). Za građane koje su žrtve eventualne prevare, uputstva je izdala Centralna izborna komisija. Naime, CIK BiH  je  u Dnevnom avazu iznijela svoj stav po ovom pitanju: “Nakon isteka roka za žalbe po zaključivanju Centralnog biračkog spiska ništa se više ne može učiniti u smislu ispravke adresa. Meksida Pirić, potparol CIK-a, kaže da je jedina mogućnost za građane za koje je neko izvršio lažnu registraciju za glasanje putem pošte ta da na dan izbora dođu u zemlju i glasaju na posebnom biračkom mjestu i na nepotvrđenim listićima.”

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com