Savjeti malinarima: Kako umanjiti štetu uzrokovanu snijegom i niskim temperaturama

U ovom članku ćemo napisati nekoliko savjeta kako bi se eventualna šteta uzrokovana snijegom i niskim temperaturama umanjila. Činjenica je da gotovo svake godina snijeg „iznenadi“ poljoprivrednike krajem aprila i početkom maja. Za razliku od prošlih godina, ove godine, snijegu koji je pao 19 aprila i po prognozama će trajati 3 dana sa mogućom temperaturom i do -6  i kojem je prethodilo iznimno toplo vrijeme zasigurno je veliki problem mladim izdancima malina. Postoji mnoštvo savjeta kako umanjiti štete ali generalno nijedan nije 100% efikasan.

maline snijeg 2

Prija svega treba razlikovati štete nastale od snijega i štete nastale od niskih temperatura (minusa).

Štete nastale snijegom su fizičke prirode i ogledaju se u vidu slomljenih izdanaka i naslona. One se jednostavno eliminišu blagovremenim stresanjem snijega.

Štete nastala niskim temperaturama su daleko veće i teže ih je prevenirati.  Postoji nekoliko načina koji mogu umanjiti štete od niskih temperatura ali su efikasne maksimalno do – 4, preko toga gotovo je nemoguće zaštiti nasade malina. To su pokrivanje malina folijama ili agrotekstilom, zadimljavanje slamom ili starim gumama, prskanje vodom i ventilacija zraka ventilatorima. Uzimajući u obzir sve činjenice, najefikasnija i najprihvatljivija mjera za naše malinare je prskanje vodom pomuoću prskalica ili leđnom pumpom u ranim jutarnjim satima (od zore do izlaska sunca)  kada se desi niska temperatura.

maline snijeg 1

Kada sve prođe i podignu se temperature maline je dobro zaštiti nekim fungicidom i prihraniti mikro i makro elementima sa amino kiselinama. Naše apoteke su opremljene odgovarajućim fungicidima i hranjivima provjerenih marki. Prija svega mislim na bayer, syngentu  i yaru.  Ne treba bacati pare na skupe neprovjerene preparate a koji nemaju nikakav učinak protiv niskih temperatura.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Mehmed Hero, rođen 10.12.1983. godine. Magistar poljoprivrednih nauka, Predsjednik poljoprivrednog udruženja "Prozor". Kontakt e-mail: heromesa@gmail.com

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>