Preporuka za malinare: Sprječavanje bolesti ploda

Vlažno vrijeme uz visoke temperature pogoduje razvoju gljivičnih bolesti na različitim biljnim kulturama pri čemu nije izuzeta ni malina. U ovom periodu najznačajnije bolesti su trulež ploda (siva plijesan), didimela te plamenjača.

malina2-siva-trulez

Siva trulež

Kod kultivara u rodu  ukoliko dominiraju vlažni uvjeti treba obaviti berbu i nakon toga pristupiti zaštitnom tretiranju te određeni broj dana ne vršiti berbu (poštivati karencu).  Za suzbijanje sive plijesni mogu se koristiti pripravci: Switch, Signum, Teldor i dr. i pri tome strogo poštivati karencu.  Uz ove preparate potrebno je koristiti neki od okvašivača.

Za tretiranje bolesti  izdanaka zbog faze berbe dopušten je preparat  Dioxy Aktiv Supra na bazi klor-dioksida koji nema karencu i dopušten je i u fazi berbe. Ovaj preparat može se koristiti  i za suzbijanje truleži korijena – zalijevanjem.

Kod jednogodišnjih kultivara (Polka) potrebno je veću pozornost  posvetiti prozračivanju nasada uklanjanjem donjih listova  kako bi nasad dobio potrebnu prozračnost  i kako bi se zaštitna sredstva što učinkovitije primjenila.

Kod suzbijanja bolesti izdanka kod Polke može se primjeniti  preparat Quadris (u koncentraciji 0.1 % ) ili Dioxy Aktiv Supra.

 

Klimatski uvjeti sa dosta vlage i visokim temperaturama pogoduju razvoju gljivične bolesti plamenjače  na mnogim povrtnim kulturama, a kod nas su najznačajniji krumpir, rajčica i krastavac. Suzbijanje se vrši preventivno ili po prvim uočenim simptomima. Suzbijanje se vrši preventivno kontaktnim fungicidima kao Champion, Cuprablau Z, Cupramix, Polyram DF i dr.

Kad je već došlo do oboljenja treba primjeniti sistemične fungicide kao: Ridomil MZ, Galben M, Ridomil Gold i slično.

U organskoj proizvodnji  mogu se koristiti pripravci od različitih biljaka kao što su preslica, kopriva i dr. te sredstva na bazi bakra u ograničenim količinama.

EUPPP „EKO-PLOD“

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com