Održan 5. Memorijalni planinarski pohod “Adnan Brkić-Struja”

Povodom obilježavanja 5. godišnjice smrti rahmetli Adnana Brkića-Struje danas je održan memorijalni planinarski pohod u organizaciji PSU “Makljen”

U pohodu je učestvovalo 9 planinara, Adnanovih prijatelja, koji su osvajanjem vrha Makljena (Okruglača) vratili sjećanje na lik i djelo na svog nikad prežaljenog druga i čestitog sugrađanina koji je svojim trudom i zalaganjem godinama vodio portal Prozor.net i na najbolji način svijetu prezentirao svoj voljeni grad. Adnan je svoj mladi život izgubio, zbog posljedica srčanog udara, prije pet godine, 25.marta 2012.

Učesnici pohoda su posjetili mezar, posljednje počivalište rahmetli Adnana, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

 Adnan Brkić, koji je u čaršiji bio poznat po nadimku Struja, rođen je 13. decembra 1983.godine. Bio je, pored sestre Lejle, drugo dijete oca Nazifa i majke Hajre. Osnovnu školu je završio u Prozoru, a srednju elektrotehničku u Bugojnu, nakon čega upisuje Fakultet informacijskih tehnologija na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. U trenutku smrti dijelio ga je samo jedan ispit da dobije diplomu o završenom fakultetu. Svoju strast i znanje prema ovoj nauci je nesebično poklanjao svome voljenom Prozoru, kojeg je ostatku svijeta predstavljao u najljepšem svjetlu kroz web portal Prozor.net. On nije prihvatao bilo kakve podjele, bio je jedan od hiljadu. Kroz svoje djelo je uporno potencirao da je suživot jedni izlaz, karta za bolji život, da na ovom svijetu ima dovoljno mjesta za lijep život za sve ljude, ne praveći razlike na bilo čija životna opredjeljenja. Adnan je bio umjetnik, talenotvani slikar, koji je svoja djela poklanjao prijateljima. Polako je ulazio i u svijet filma, čiji su počeci okrunjeni nagradama i priznanjima.

Adnan je pisao i za kultni bh. dnevni list Oslobođenje, preko kojeg je čitavoj državi prezentovaoao svoju čaršiju, a mi vam donosimo tekst o Adnanu koji je izašao u Oslobođenju povodom njegove smrti:

Adnan Brkić, neprimjećeni odlazak

Za Oslobođenje je Adnan Brkić pisao o poslijeratnoj hronici Prozora. Težak zadatak, i onaj čiji je to posao nikako ne može biti mali. Pisati iz provincije gdje svako poznaje svakoga, pronaći novosti u jednoličnoj svakodnevnici, to zahtjeva veliko umijeće i još više hrabrosti.

312_33584717925_2483_nIzašao čovjek da se rekreira, da, kao obično subotom, sa prijateljima odigra jednu. Napravio par koraka i pao. Eto tako je otišao Adnan Brkić. Imao je samo 29 godina. Isti dan vijest o njegovoj iznenadnoj i preranoj smrti obišla je virtualni svijet. Konsternirani, javljali su se njegovi prijatelji, komšije, poznanici, rođaci i poštivaoci iz Amerike, Kanade, Australije, raznih evrposkih zemalja. Teško je bilo povjerovati u vijest. Prvo, jer je bio mlad, drugo, kada ode neko važan, teško je prihvatiti da ga više nema.

Ko je bio Adnan Brkić? Brzoplet odgovor bi bio: “jedan mali novinar”. Ovo je pogrešno određenje. Prvo, jer Adnan nije samo pisao, spremao se i za karijeru stručnjaka informatike i slikao je sa uspjehom. Još važnije, ništa kod Adnana Brkića nije bilo malo, osim zbira godina kojih se naživio prije nego nas je napustio.

Za Oslobođenje je Adnan Brkić pisao o poslijeratnoj hronici Prozora. Težak zadatak, i onaj čiji je to posao nikako ne može biti mali. Pisati iz provincije gdje svako poznaje svakoga, pronaći novosti u jednoličnoj svakodnevnici, to zahtjeva veliko umijeće i još više je potrebno hrabrosti za pisati istinu uprkos nastojanju važnih i moćnih da ga onemoguće.

Nekada historijsko mjesto Prozor je u ratu 1992.-1995. pretprjelo tešku sudbinu.  Od onih koji su prživjeli, najveći broj nakon rata je emigrirao u druge zemlje. Mogao je i Adnan, imao je sve uslove, ali on je izabrao teži put, da ostane, i to ne kao nijemi posmatrač, već kao hrabri hroničar. Nije bilo lako. Paralelno sa posolom novinara, osmislio je i vodio web stranicu Prozora. To je bila vitalana veza svih nekadašnjih Prozorčana, koji danas žive po svijetu, sa rodnim krajem. Adnan je bio taj koji je virtualno pokušavao da održi prisustvo Bošnjaka u gradu iz kojeg su protjerani. Njegovom preranom smrću, bojim se, i ta veza ne ozbiljno zgrožena.- pisalo je u Oslobođenju.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com