Obilježena 23. godišnjica od zločina u Uzdolu

Polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru u Uzdolu, te svečanom misom, danas je obilježena 23. godišnjica stradalih hrvatskih civila i vojnika u tom mjestu.

uzdol

Zločin se dogodio 14. septembra 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH ubili 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Za sve uzdolske žrtve misu je predvodio vojni biskup mons. Tomo Vukšić koji je pozvao na rasvjetljivanje istine o tom zločinu te na molitvu za oprost zločincima.

Križni put na uzdolskoj kalvariji Kolakušići – Gradac predvodio je don mr. Pero Brajko, bolnički kapelan Sarajeva, nakon čega je misu na Gradcu predvodi don Ivan Tomić, župnik župe Uzdol.

Među prisutnima na godišnjici bili su Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK, predstavnici izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general i hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović, te predstavnici Općine Prozor-Rama, kao i predstavnici političkih stranaka.

POVEZANO:  Potvrđena optužnica protiv Envera Buze za zločine u Uzdolu

Bariša Čolak kazao je u izjavi za Fenu da najmanje što mogu učiniti jeste da se jedan dan u godini sjete svih onih koji su nastradali na ovome mjestu, ali i diljem Bosne i Hercegovine.

– Ono što mogu poručiti jeste da bi naše pravosuđe konačno trebalo učiniti ono što je do njega. Imamo po jednu potvrđenu optužnicu, ali ja evo i ovoga puta pozivam pravosuđe neka napravi svoj dio posla, jer od njihova pravičnog rada umnogome ovisi i pomirenje i život na ovim područjima. Mislim da selektivna primjena pravde nikome ne koristi i budućnosti sigurno šteti. Trebalo bi se konačno jedanput zaista vrlo precizno odrediti tamo gdje su nastradali civili, da se isto postupa prema svim žrtvama. To danas nije tako, no želim vjerovati da će se ta praksa promijeniti – kazao je Čolak.

General i hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović pozdravio je sve branitelje Rame, te iskazao čast i zadovoljstvo što je bio u ratu zajedno s takvim ljudima.

Nakon održane svete mise, nazočni su obišli Memorijalni centar te se pomolili za pokojne, nakon čega je upriličena posveta početka gradnje Spomen obilježja braniteljima Uzdola, u organizaciji udruge “Treća bojna”, brigade “Rama” i branitelja Uzdola.

Više fotografija pogledajte OVDJE!

FOTO: www.rama-prozor.info

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com