Na kafi sa Dženadom Džinom

Da mi je neko prije dvadeset godina rekao da će njegove fotografije da krase moj dnevni boravak rekao bih mu da  nema šanse. Mislim da bi se i on složio s tim. Ali kako je život nepredvidljiv i vodi ljude na različite puteve tako je i Dženad Džino stigao u svijet fotografije. Rođen u Jablanici, koja je nakon Vahe, Salihamidžića i Teletovića eto postala poznata i po njemu, fotografu Dženadu Džini. Iz tog razloga,  ipak je to naš komšija i moj školski drug, kafa je bila dogovorena za dvije minute.

dzenad dzino

 – Otkud u svijetu fotografije ?

     Obično se lijepe stvari u životu dese spontano pa tako i moj put u svijet fotografije. Sve je krenulo s prvim mobilnim telefonima koji su imali ugrađenu kameru. Digitalna fotografija me je odmah impresionirala. Uslijedila je kupovina novijih mobitela koji su imali bolje kamere, a onda 2012. i prvog fotoaparata. Kako se razvijalo moje znanje o fotografiji tako je potreba za boljim aparatom bila veća pa sam nakon toga promjenio još četiri aparata i trenutno sam na profesionalnoj opremi NIKON koja uključuje: fotoaparat Nikon D610 i objektive 14-24 f2.8 Nikon, Nikon 105 mm VR Macro, Tamron 24-70, Nikon 50 mm f1.4 i Sigma 150 500 mm f 5-6.

– Može li se živjeti od fotografije ?

     Poznajem ljude koji žive od fotografije, dakle može :). Ja trenutno imam posao koji radim već 15 godina, a fotografija mi je dodatno zanimanje. Moje razmišljanje ide u pravcu da mi fotografija ne treba biti osnovno zanimanje jer se bojim da bi moglo doći do zasićenja i da bi nestala ljubav i strast koju trenutno osjećam dok radim sa fotoaparatom, a to se na kraju vidi kroz fotografije.

Nedavno je tvoja slika objavljena u poznatom časopisu National Geographic. Slika je napravljena u Švicarskoj gdje si boravio sa našm poznatim fotografom i režiserom Dinnom Kasalom. Imaš li ti nekoga ko je po tvojim nekim mjerilima uzor u svijetu fotografije?

Ponos Švajcarske. Materhorn

     Da, bili smo u Švicarskoj i zaista sa tog putovanja nosim jako pozitivna iskustva i lijepe uspomene. Od Dinne Kasala se može naučiti dosta toga o fotografiji, a i o filmu pogotovo, mada ja u toj sferi nemam interesovanja. Cilj nam je bio fotografisati Matterhorn, jedan od najpoznatijih svjetskih planinskih vrhova i napraviti film za BHTV. Naš boravak je bio vezan za grad Montreaux, grad na obali Lemanskog / Ženevskog jezera koji ima dosta historijskih spomenika između kojih se naročito ističe dvorac “Chateau chillon” koji je star preko 1000 godina (prvi pisani zapisi o dvorcu datiraju iz 1005 god). Obzirom da smo dvorac razgledali po danu i napravili par fotografija odlučio sam u “zlatni sat” doći i pokušati napraviti dobru fotografiju.

Fotografija Château de Chillon je objavljena u španskom izdanju magazina National Geographic u Novembru 2016.godine

I eto, uspio sam. Nakon mog povratka u BiH i objavljivanja fotografije dvorca na društvenim mrežama ubrzo je uslijedio kontakt od National Geographica gdje su mi dali do znanja da su zainteresovani otkupiti prava na moju fotografiju i objaviti je u njihovom časopisu za tržište Španije. Sve smo se dogovorili u par mejlova i fotografija je zasjala u punom sjaju, u novembru 2016., na dvije stranice u sredini časopisa. To je bio dan kada su se moji snovi ostvarili i dan koji se vjerovatno nikada neće zaboraviti. Trenutak koji je meni kao fotografu dao veliku satisfakciju i vjeru da se poštenim radom, trudom i zalaganjem može postići uspjeh u svijetu fotografije. Uzora u svijetu fotografije nemam, možda bih izdvojio fotografa Eliu Locardija landscape fotografa jer sam u svojim počecima fotografisanja i obrade fotografija dosta naučio iz njegovih tutoriala.

 – Bavljenje fotografijom je poprilično skupo obzirom na cijene kvalitetnih aparata. Po tebi šta je bitnije dobra oprema ili oko fotografa? Ovo pitamo iz razloga sto je računalna tehnologija uznapredovala pa su otvorene ogromne mogučnosti photoshopa, pa tako i dobro “uređenih fotografija”.

    To ide jedno s drugim, dobro oko i dobar fotoaparat sigurno će polučiti i dobar rezultat. Koliko god da je momenat zapažanja datog trenutka bitan toliko je bitna i kvalitetna oprema da bi se taj trenutak kvalitetno snimio. Da me pogrešno ne shvatite, moguće je i lošom opremom napraviti solidne fotografije naročito ako se uhvati momenat koji je interesantan u tolikoj mjeri da bi se drugi segmenti fotografije zanemarili. Kvalitetna oprema je jako skupa ali ako nešto želite onda ništa nije nedostižno samo treba biti strpljiv, uporan i marljivo raditi znati svoje ciljeve a to je u ovom slučaju štedjeiti za novu opremu. Ja sam fotograf čija je oprema skuplja od automobila koji vozim, dakle to vam govori o mojim prioritetima. Programi za obradu fotografija su svakako jako bitni ali činjenica je da je sve puno lakše kad imate kvalitetan materijal koji obrađujete (tu mislim na kvalitetne fotografije) a tu je opet oprema jako bitna i evo vam primjer iz mog iskustva sa National Geographicom, sve ozbiljnije kuće traže fotografiju na provjeru kvalitete prije nego sa Vama potpišu ugovor pa sam tako i ja poslao svoju fotografiju koju su stručnjaci provjerili i dali signal da se ista otkupi a fotografiju sa dobrom rezolucijom i minimalnom obradom sigurno nećete napraviti mobitelom.

Ramsko jezero

– Već sada si se probio u svijetu fotgrafa i fotografije. Šta dalje? Postoji li nešto što baš želiš da ostvariš u tom poslu sa fotografijama.

Drago mi je da sve ide u pravcu koji ja iskreno i želim. Dosta dobrih i kvalitetnih rezultata sam napravio u jako kratkom periodu od neke tri do četiri godine. Između ostalog tu su nagrade sa raznih festivala i takmičenja u BiH i regiji gdje bih izdvojio prošlogodišnju pobjedu na 3-FOK festivalu gdje sam bio apsolutni pobjednik i najnagrađeniji autor, kao i pobjedu na takmičenju “Prirodne ljepote BiH” gdje je moja fotografija u konkurenciji od preko 600 fotografija proglađena pobjedničkom.

Mostar-vječna inspiracija

Onda tu je nagrada 1. mjesto u kategoriji macro fotografije na fotonatječaju Mosor u Splitu kao i već spomenuto objavljivanje moje fotografije od National Geographica, a evo i ove godine već u februaru pobjedio sam na fototakmičenju PSBIH gdje je pobjedila moja fotografija “Noć na Lupoglavu”. Također sam prošao dalje na takmičenju u Hrvatskoj “Rovin Photodays 2017” gdje je prijavljeno 8600 fotografija iz preko 30 zemalja svijeta. Tu sam ušao u uži izbor od svega nekih 100 fotografa a rezultate konačnog pobjednika znat ćemo do kraja ovog mjeseca tačnije 27.aprila. Dakle, ovim zadnjim uspjesima Vam odgovaram na pitanje šta dalje ? Ja dalje nastavljam istim intenzitetom i još većim entuzijazmom a rezultati onda neće izostati. Kad su u pitanju neostvarene želje. Moja želja je putovati i fotografisati, osjećaj slobode i fotografisanje bez bilo kakvog pritiska je ono što me čini jako sretnim i zadovoljnim a jedan “Put oko svijeta” bi ostvario moje snove 😀

Prenj u ogledalu Fotografija koja je u novembru 2016. godine pobjedila na takmičenju “Prirodne ljepote BiH”

Sa Dženadom kahvenisao Amir Hadžić / www.prozor-x.com

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com