Malina: Preporuke za radove u martu

U cilju postizanja što boljih rezultata u proizvodnji, te pružanja blagovremenih uputa,  web portal Prozor-x.com pokreće novu rubriku “Poljoprivreda” u kojoj će stručnjaci u ovom polju redovno pisati o najvažnijim aktivnostima vezanim za  proizvodnju malina kao i drugih kultura. 

RAZVOJ MALINARSTVA NA PODRUČJU OPĆINE PROZOR

U posljednjih nekoliko godina prozorski kraj postaje sve prepoznatljiviji po proizvodnji malina sorti Polka, Vilameta, Mikera i Tulamina. Zbog povoljnog geografskog položaja općine Prozor, sve sorte malina dobro uspijevaju i u uslovima kontinentalne klime s blagim utjecajem mediterana, na inkliniranim, vodopropusnim zemljištima daju dobre rezultate. Pored prirodnih uslova značajnu ulogu igra i nezaposlena radna snaga, koja, dezorijentisana gubitkom industrijskih proizvodnih kapaciteta, objeručke prihvata mogućnost bilo kakve zarade. Vrlo motivirajuće djeluje činjenica da dva duluma zasada malina osiguravaju jednu prosječnu godišnju platu. Bez pretjerivanja, uz odgovarajuću agrotehniku, dulum malina daje u prosjeku 1,5 tonu ploda. Otkupna cijena 2015. godine se kretala od 3,2-3,5 KM/kg.  Trenutno u BiH ne postoji isplativija poljoprivredna kultura.

malinjak prozor rama maline

Sva proizvedena količina malina je putem domaćih firmi izvezena na inostrano tržište.  Stoga je veoma važno navedenom poslu pristupiti krajnje ozbiljno. Prija svega finansijskim poticajnim mjerama svih nivoa vlasti. Također je potrebno vršti kontinuiranu edukaciju i primjenjivati najsavremenija dostignuća u segmentu agrotehnike, korištenja zaštitnih sredstava i ishrane biljaka. Evropska agencija za sigurnost hrane je u svojim direktivama tačno definisala koja se sredstva (aktivne tvari) smiju koristiti u zaštiti poljoprivrednih kultura i maksimalnu količinu rezidua navedenih sredstava. Nepravilna primjena bilo kojeg sredstava može izazvati  prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti rezidua, što može negativno uticati na daljnji plasman proizvoda na Evropsko i druga tržišta.

Ove godine u uslovima bez snježnog prekrivača oni vrjedniji plantažeri  cijelu zimu provode u svojim malinjacima radeći one poslove koji se mogu zimi završavati, a to su uglavnom sporedne aktivnosti ne vezane za samu biljku kao što su popravljanje naslona, zatezanje žica, popravka sistema navodnjavanja, krčenje zapuštenog zemljišta  itd. Pored navedenih aktivnosti za biljku je mnogo važnija adekvatna  ishrana i zaštita. Stoga u ovoj rubrici ćemo posvetiti posebnu pažnju tim aktivnostima.

Radovi u martu – preporuke

Podsjećamo da u jesen nakon berbe i pripreme za zimsko mirovanje (novembar-decembar) malinjake je trebalo zagnojiti sa zgorjelim stajnakom u količini 4 t/dulum (jedna traktorska prikolica na jedan dulum)  i izvršiti osnovnu  prehranu (50%) mineralnim đubrivom (NPK  7-20-30) tj. 30 kg po dulumu.  U martu je vrijeme za drugi dio osnovne prehrane (50%) mineralnim đubrivom (NPK  7-20-30) 30 kg po dulumu. Ko nije izvršio gnojidbu stajnakom u jesen to može uraditi sada. Umjesto stajnaka mogu se koristiti organska peletirana đubriva u propisanoj količini (5 vreća na 1 dulum). Zbog mogućih kasnih mrazeva još se ne preporučuje vezanje malina (kod ranih sorti).

Kada je u pitanju zaštita malina, ove godine zbog ranijeg kretanja vegetacije, i  prijevremenog otvaranja pupova potrebno je maline ranije poprskati preparatima na bazi bakra (Bordovska juha, Cuprablau Z., Nordox 75  WG. i dr.).

Za sve sljedeće aktivnosti vezane za agrotehniku u malinjaku koje predstoje bit će riječi u narednim člancima kada dođe vrijeme za te aktivnosti.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Mehmed Hero, rođen 10.12.1983. godine. Magistar poljoprivrednih nauka, Predsjednik poljoprivrednog udruženja "Prozor". Kontakt e-mail: heromesa@gmail.com