Jablanica: Obilježena 74. godišnjica slavne Bitke za ranjenike

U organizaciji SABNOR-a BiH, SABNOR-a Jablanica, Društva „Josip Broz Tito“ Jablanica, te Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici je započelo obilježavanje 74. godišnjica slavne Bitke za ranjenike na Neretvi.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, te predstavnici SABNOR-a, boračke populacije i antifašisti, kao i mnogobrojni posjetioci iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Bila ja to najhumanija bitka u Drugom svjetskom ratu za spas više od 4.000 ranjenika, te na desetine žena i djece koju su protiv fašista vodile i dobile partizanske jedinice.

Obilježavanje 74. godišnjice je upriličeno u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“, a u Jablanici se povodom toga okupio veliki broj gostiju iz BiH i regije.

Upriličena je i manifestacija „Cvijet za ranjenike“ u sklopu koje je spušteno 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu, a otvorena je i izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore“.
Pored spomenutog, planiran je i koncert za mlade, te prikazivanje dokumentarnog filma „Golim rukama“, autora Hajrudina Šibe Krvavca.

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida Obrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR BiH i općina Jablanica.

Ovom prilikom su predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić i predsjednik Socijaldemokratske partije, Nermin Nikšić polaganjem vijenca, zajednički odali počast borcima Narodno oslobodilačkog rata uz povike prisutnih: “Živjela ujedinjena ljevica”.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE OVDJE!

 

 

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com