EKOPLOD: Sušenje izdanaka na malinama, šta uraditi?

 

Zbog prevelike količine padalina ovih dana na nasadima polke  uočili  smo da dolazi do sušenja pojedinih izdanaka.

Kako bi se izdanci u početnoj fazi sušenja oporavili, te da ne bi došlo do gljivičnog oboljenja i širenja na ostale zdrave izdanke potrebno je poduzeti određene mjere zaštite.

Potrebno je koristiti fungicid RIDOMIL GOLD MZ PEPITE .

To je kombinirani fungicid sa sistemičnim i površinskim djelovanjem.

Djelatnu tvar koju sadrži ovaj preparat (metalaksil- M) se odlikuje iznimno dobrom pokretljivošću u biljnim provodnim snopovima (uglavnom pokretljivošću prema gore). Samim time prati rast biljke premještanjem u novoizrasle biljne organe.  Dozvoljena doza je 2,3 – 5 kg /ha uz utrošak 1000 l/ha.

Dozvoljena je primjena dva puta godišnje tijekom jedne vegetacije. Sredstvo se primjenjuje zalijevanjem izdanaka u zoni korijena prije cvatnje I poslije berbe.

Nakon korištenja tog preparata potrebno je biljci dati određena hranjiva , a preporuka je  MEGAFOL.

Megafol je biostimulator biljnog podrijetla, koji na potpuno prirodan način djeluje antistresno, pojačava rast i razvoj biljaka i povećava prinose. Megafol je u potpunosti proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš.

Megafol je jedinstvena kombinacija betaina, aminokiselina i proteina, koji štite biljku od biotskih i abiotskih stresova (ekstremne temperature, suša, oštećenja od tuče).

Preporučena količina hranjiva je  svakih 10-15 dana tijekom vegetacije 2-3l/ha,odnosno

0,2-0,3l/po dunumu.

Prije upotrebe ovih preparata obavezno pročitati upute koje je naveo proizvođač.

EKOPLOD

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com