“Eko plod”: Preporuke za malinare, uzgajivače Polke

Prilikom obilaska malinjaka ovih dana svjedočimo jednoj novoj pojavi u nasadima polke.

maline 3

Zbog niskih temperatura i kasnih mrazeva u aprilu/travnju došlo je do oštećenja vršnih izdanaka nakon čega je uslijedilo razgranjavanje izdanaka. Preporuka  u takvim slučajevima je da se uklanjaju svi novonastali (bočni) izdanci osim jednog vodećeg za daljni rast. Uklanjanje se preporučuje da bi biljke nastavile normalan rast i da bi se dobila optimalna gustoća sklopa.

Osim oštećenjih izdanaka kao posljedica kišnog razdoblja  pojavljuje se ljubičasta  pjegavost izdanaka, uvenuće pupoljaka maline ili didimela, naročito kod jednogodišnjeg tipa maline (polka).

Da bi se spriječilo širenje bolesti potrebno je tretiranje zaštitnim  sredstvom prije cvatnje i to Captan ili Quadris  100 ml/100 litara vode . Prskanjem ovim zaštitnim sredstvima zaustavlja se dalje širenje bolesti. Prskanje treba započeti kad se ostvare uvjeti za razvoj bolesti ( učestalo vlaženje od kiše i jutarnjih rosa).  Provode se maximalno dva tretmana u razmaku 10-15 dana. Quadris također suzbija plemenjaču i pepelnicu.

Ekološka udruga poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača “Eko plod” Prozor-Rama

meline 4 maline1 maline 5 maline 2

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com