Najveće zvijezde iz regije ove godine nastupaju na EXIT-u

Na festival stižu Dubioza Kolektiv (Bosna i Hercegovina), Bad Copy (Srbija), Kiril Džajkovski (Makedonija), Urban & 4 (Hrvatska), Hex (Slovenija) i Velahavle (BiH)

Exit_thebest_123

Program Fusion pozornice, nazvane od strane publike i srcem EXITa, polako se počinje kompletirati! Krema najaktualnijih regionalnih izvođača – Dubioza Kolektiv (Bosna i Hercegovina), Bad Copy (Srbija), Kiril Džajkovski (Makedonija), Urban & 4 (Hrvatska), Hex (Slovenija) i Velahavle (Bosna i Hercegovina), pružit će publici koktel vrhunske zabave – inspirativnih i angažiranih rock svirki, jednistvenih hip hop i elektronskih nastupa i tradicionalnih balkanskih ethno koncerata.

Boje Bosne i Hercegovine branit će Dubioza Kolektiv. Njihova muzika najbolje se može opsiati upravo rječju fuzija. Kombiniranje hip hopa, reggae, dub i rock zvuka uz neizbježne elemente iz bosanskog folklora osiguralo im je epitet jednog od globalno najprepoznatljivih izvođača s ovih prostora. Njihov aktivan društveni angažman, nastupi po najvećim svjetskim muzičkim festivalima, priznanja koja su im dodjelili BBC i Time magazine, fenomenalan novi album “Apsurdistan”, ali i prethodna tri sjajna koncerta koja su imali na EXITu, obećavaju još jedan fusion spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Beogradski hip hop sastav Bad Copy vratio se na scenu poslije nekoliko godina odsutnosti u aprilu ove godine s novim albumom „Krigle“. Wikluh Sky, Ajs Nigrutin i Timbe su zadržali prepoznatljivi satirični stil zbog koga su i postali jedna od najpopularnijih hip hop grupa u regiji. Njihov nastup na Fusion pozornici EXIT Festivala bit će prilika da publika čuje materijal s novog albuma, ali i sve stare hitove koji su proslavili Bad Copy.

S više od dvadeset godina na sceni, Kiril Džajkovski, je jedan od najprepoznatljivijih balkanskih umjetnika. Mješajući elektroniku s tradicionalnim makedonskim i balkanskim zvukom, Kiril je začetnik Balkan Beata, muzičkog pokreta i indentiteta koji su globalno prepoznati kao autentični muzički izraz ovih prostora. Uz sjajne live nastupe njegovog desetoročlanog benda, Kiril je poznat i po skladanju muzike za pozorišne predstave i filmove, među kojima je i „Treća Polovina“, ovogodišnji makedonski kandidat za Oskara. “Na Fusion pozornicu dolazim s mojom omiljenom ‘live’ formacijom s kojom nastupam poslednjih godina, a koju predvode fenomenalni vokalisti TK Wonder (USA), MC Wasp (Australia) i Ghetto Priest (UK), koji su i specijalni gosti i suradnici na mom zadnjem mini-albumu. EXIT je oba puta do sada bio za mene izuzetno iskustvo i radujem se što ću opet imati priliku osjetiti nezaboravnu Petrovaradinsku magiju!”

Damir Urban, jedan od najobožavanijih hrvatskih glazbenika oslonac je ovdašnje rock scene. Urban & 4 redovno nastupaju širom regije i sjajno su prihvaćeni od strane publike. U iščekivanju nastupa na festivalu, Damir Urban poručuje: „Svirka na EXITu će sigurno biti jedna od onih koje se urezuju u pamćenje…Teško je odlučiti tačno zašto smo mi na EXITu. Da li smo publika ili izvođač? Koliko god da me veseli naš nastup, toliko me veseli i rijetka prilika da vidim sve te izvođače čiji rad volim na jednom mjestu. Kada sam video popis izvođača, odmah sam znao da ćemo biti malo na bini, malo u publici.“

Nastup slovenskog sastava Hex bit će njihovo premijerno predstavljenje novosadskoj publici. Moćna kombinacija elektro punka, drum & bassa i dubstepa je formula koja im je za kratko vrijeme donijela veliku popularnost i nastup na istoj pozornicii sa The Prodigy na beogradskom Warriors Dance festivalu. Energičan nastup i muzički izraz koji će demonstrirati na Fusion pozornici obećavaju svjetlu budućnost ovom mladom bendu.

Trip hop i breaks u kombinaciji s elektro popom ’80-ih godina su sarajevski sastav Velahavle svrstali u kategoriju izvođača s nekarakterističnim stilom za ove prostore. Publika ih voli i ističe da su njihovi nastupi nešto posebno. Tijekom svog prvog nastupa na EXITu će predstaviti materijal sa svog poslednjeg albuma „What About Now“ ali i ostale hitove.

Bad Copy, Dubioza Kolektiv, Kiril Džajkovski, Urban & 4, Hex i Velahavle  predstavljaju samo prvi dio izvođača s ovih prostora koji će nastupiti na Fusion pozornici, u sklopu EXIT R:Evolucije. Uz prethodno potvrđene nastupe najbolje svjetske blues gitaristkinje Ane Popović, britanske pjevačice Delilah i grupe Prong, ikona njujorške metal scene, Fusion će opet biti mjesto mješanja kultura, stavova, muzičkih pravaca i publike sa svih meridijana koju će ujediniti zabava i pozitivne emocije u srcu EXITa.

Budi zvijezda, Play@Exit

Budite zvijezda festivala, ostvarite snove i postanite nositelji programa EXITa prijavljivanjem na konkurs Play@EXIT koji je otvoren do 2. jula.

Exit ponovo otvara vrata svim zainteresiranim solo izvođačima, bendovima i DJ-evima kojima će konkurs biti prilika i šansa da prikažu svoj rad na nekoj od festivalskih pozornica, gdje će ih moći primjetiti menadžeri, booking agenti i novinari iz cijelog svijeta, ali i publika, čija su podrška i oduševljenje uvijek bili najveća nagrada za njihov trud.

Prijavljivanje je veoma lako i obavlja se registracijom na siteu www.exitmusic.rs, a  popunjavanjem aplikacije svi izvođači se prijavljuju na konkurs za nastup na Exitu 2013 i u okviru portala dobijaju svoju ličnu  promotivnu stranicu. Svi koji su već bili prijavljeni za nastup na prethodnim izdanjima festival treba samo da se prijave na svojoj već postojećoj stranici za nove avanture na novom EXITu! Sva detaljna uputstva i propozicije konkursa mogu se pronaći na www.exitmusic.rs.

Pobjednicima konkursa bit će omogućen nastup na jednoj od festivalskih pozornica koje će biti u skladu s programskom selekcijom i muzičkim žanrom za koji su se opredjelili.

Prošle godine na konkurs Play@Exit“ prijavilo se više od 1000 izvođača iz cijelog svijeta, a njihove nastupe pratila je publika pozornica Fusion, Explosive, HNS, Suba i Elektrana.

Aktualna cijena petodnevne ulaznice za predstojeći Exit festival iznosi 115.5KM. U prodaji se nalaze i jednodnevne ulaznice po cijeni od 35KM, dok ulaznica za festivalski kamp iznosi 52.5KM.

Okupi 4 prijatelja u periodu od 26. aprila  do 31. maja, jer na svaka četiri kupljena kompleta ulaznica, Exit vam poklanja i peti gratis. A da bi vaš doživljaj bio kompletan, uz jedan gratis komplet ulaznica, cijelo društvo dobiva i besplatan smještaj u Exit kampu.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com