Forrest Gump

forrest-gump-imax-geeks-and-cleats (656x369)

Kada film koji je snimljen u isto vrijeme (1994.) kada i  “The Shawshank Redemption” Frenka Darabonta i “Pulp FictionQuentin Tarantina osvoji šest Oskara od nominovanih trinaest onda taj film  sigurno vrijedi. Na stranu to što piscu ovih redova nagrada Oskar i nije neko mjerilo za kvalitet filma, u ovom slučaju Američka filmska akademija sigurno nije pogriješila.

Između ostalog treba spomenuti da je osvojio i Golden Globes kao i People Choice Award.

Forrest Gump” je snimljen na osnovu knjige Winstona Grooma iz 1986 godine, a režirao ga  je veliki Robert Zemeckis.

Glavnu rolu je vrhunski odradio Tom Hanks, za što je i dobio Oskara, ali mora se odati priznaje i ostatku glumačke ekipe i to Robin Wright koja glumi Jenny Curran, Gary Sinise kao poručnik Dan, Mykelti Williamson kao Benjamin Buford “Bubba” Blue…

@Piše: Amir Hadžić

Film govori o životu priprostog mladića Forresta Gumpa iz Alabame, vješto uklopljenom u američku historiju u periodu od 1944.  pa sve do 1982. godine.

Na stranu to što neke recenzije opisuju ovaj film kao model ostvarenja američkog sna gdje jednostavni čovjek iz reletivno siromašnog okruženja postane milioner nakon svih situacija koje prolazi, ipak ovaj film nosi mnogo veću poruku.

Priča je to o prvoj ljubavi,o prijateljstvu, o jednostavnosti, upornosti i sreći koju čine male stvari.

Vješta ekranizacija romana Winstona Grooma nikoga neće ostaviti ravnodušnim, jer je film nabijen emocijama koje  u stvarnom životu prate i “obične“ ljude.

Forrest Gump je dječak koji odrasta u Alabami i na prvi dan polaska u školu upoznaje Jenny, svoju prvu i jedinu ljubav. Kroz čitav film Jenny “upada” u Forrestov život iz sasvim suprotnog svijeta  od onog kojim živi Forrest. Rat u Vijetnamu, afera Watergate, atentat na predsjednika Nixona, intervju sa Johnom Lenonom, priznanje predsjednika Johnsona, sve su to radnje u kojima aktivno sudjeluje Forrest Gump u ovom filmu. Sjajnim vizualnim efektima lik Forresta Gumpa uklopljen je u originalne snimke iz tog doba američke historije.

Forrest-Gump-forrest-gump-2210808-1014-419 (656x271)

Na prijedlog Bube, prijatelja kojeg upoznaje u Vijetnamu, pristaje da nakon rata osnuju firmu za ulov škampa. No Buba gine, a Forrest biva ranjen i za spašavanje ranjenih vojnika dobiva medalju za hrabrost. U bolnici otkriva talent za stolni tenis koji ga vodi  do daleke Kine, na međunarodni turnir u stolnom tenisu. U Vijetnamu Forrest upoznaje i poručnika Dana, koji u zasjedi gubi obje noge,a Forresta krivi za to što ga je spasio, međutim igra sudbine spaja ova dva lika na maloj brodici “Jenny”, koja nakon uragana jedina preživi,  i njih dvojica postanu vlasnici kompanije za ulov škampa. Radnja filma se odvija kao priča koju Forrest Gump priča random ljudima čekajući autobus kako bi posjetio Jenny, svoju prvu i jedinu ljubav.

Ovaj film, ukoliko ima još neko da ga nije pogledao, treba obavezno to učiniti, a oni koji su ga već gledali, siguran sam da mogu provesti ugodno poslijepodne u gledanju istog po drugi ili treći put.

MSDFOGU EC011

Film je kod kritičara izazvao velike polemike u vidu da se radi o filmu koji veliča američki san, američki način života i sve one vrijednosti koje nudi Amerika, ali bez obzira na te polemike svi su saglasni  da film vrijedi pogledati.

Život Forresta Gumpa, uzornog američkog građanina, suprostavljen je sa životom Jenny, koja je pripadnica hippy pokreta i koja živi u svijetu rock n”rolla, droge, sexa, putovanja i vječnoga bunta protiv tradicionalnih okvira. Međutim na kraju se ova dva suprotna svijeta napokon pronalaze i Forrest napokon ženi Jenny koja mu rađa sina. Jenny umire od bolesti koja je posljedica njenog stila života, i ovo se može tumačiti kao pobjeda tradicionalnog, života po pravilima.

Međutim to su dvije strane medalje i jedno bez drugog ne ide i ta dva svijeta se međusobno isprepliću sa vremena na vrijeme i rađaju neke nove svjetove i živote.

Mnoge rečenice iz filma se svakodnevno izdvajaju kao duhovna i životna nadahnuća, a posebno, mnogo spominjana, “Život je kutija bombonjera, nikad ne znaš šta ćeš u njoj dobiti” može se iskorisititi i za ovaj film kao preporuka za one koji ga još uvijek nisu gledali.A oni koju su već uživali u gledanju, pa stvar je vrlo jasna, zašto ne opet uživati.

Trajanje: 142 min

Žanr: Drama, romantični

Budžet: $55.000.000

Glavne ulogeTom HanksRobin WrightGary Sinise

Režija: Robert Zemeckis

ScenarioEric Roth

NAŠA OCJENA: 10/10

Trailer:

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com