Belgijski Aliplast stiže u Konjic, investicija “teška” 30 miliona eura

Konjic – Velika grupacija „Aliplast“ sa sjedištem u Belgiji, koja svoje tvornice ima u Poljskoj, Engleskoj, Francuskoj i Kini, stigla je i u Konjic. To će značiti nova zapošljavanja u još jednom proizvodnom kapacitetu u ovom gradu.

pogon

Osnovna djelatnost

– Riječ je o investiciji teškoj 30 miliona eura, koja će se realizovati u periodu od tri godine, a značit će zapošljavanje 300 radnika – kaže direktor „Aliplast“ pogona u Konjicu Senad Mustafić, koji ističe da je prva roba već stigla i za početak će biti zaposleno 30 radnika.

Tako će u Konjicu biti pokrenuti postojeći pogoni, eloksirnica i farbara, a u naredne tri godine trebaju napraviti dvije prese i tri farbare, u kojima će raditi 300 ljudi. Osnova djelatnost „Aliplasta“ je proizvodnja i distribucija aluminijskih sistema za prozore, vrata i fasade.

Mi imamo dobar brend, koji je u svjetskom vrhu, a naša obveza je da snabdijevamo prostor bivše Jugoslavije, Bugarsku i Albaniju, i jedina smo kompanija u ovoj grupaciji koja ima eloksirnicu. Značajno je da će svi poslovi eloksaže biti realizovani u Konjicu, što znači da ćemo raditi i za fabrike i u Belgiji, Engleskoj, Francuskoj i Poljskoj. Već su mladi zaposlenici iz Konjica boravili u Belgiji na seminaru i naši partneri su se uvjerili da možemo uspješno raditi. Već od ovog mjeseca kod nas će raditi i tri inženjera arhitekture, a svakako imamo i dobre majstore u farbari i eloksirnici – kaže Mustafić. Pogon iz Poljske Sirovina će u Konjic stizati iz pogona iz Poljske, a za tri godine bit će aktivni i pogoni u Konjicu. – Naš udio u proizvodnji je 35 posto, dok je 65 udio tvornica članica grupacije „Aliplast“. Mi ćemo za tri godine imati većinski proizvodnju – ističe Mustafić.

Tržište cijela regija

Ova tvornica ima perspektivu, jer će njeno tržište biti cijela regija, a početkom naredne godine u njoj bi trebalo raditi 60 radnika.

– Mi već imamo jedan broj firmi koje su poslovale s „Aliplastom“ u Belgiji, a sada će raditi direktno s nama u BiH. Ovo je tek prva faza našeg projekta, koji će imati regionalni značaj – kaže Mustafić.

Povoljnosti za arhitekte

O značaju dolaska „Aliplasta“ u BiH govori i poznati arhitekta iz Sarajeva Amir Vuk Zec.

– Nama arhitektima otvara se lepeza materijala. Drago mi je da ćemo imati mogućnost za jednu tako dobru firmu koja je poznata po dobrom servisu i infrastrukturi prema izvođaču, kao arhitekti. Konjic će ovim postati regionalni centar za aluminijske profile – ističe Zec.

(manager.ba)

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com