Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru dobiva studentski dom

univerzitet_dzemal_bijedic15022015-620x400

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Studentskog doma Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru upriličeno je jučer u blizini Karađozbegove medrese u Sjevernom logoru kod Mostara.

U Studentskom domu vrijednom 1,5 milijuna eura bit će osiguran smještaj za oko 120 studenata, a sva sredstva osigurao je turski grad Antalija. Izgradnja bi trebala početi za par mjeseci, a završetak radova očekuje za oko godinu dana tako da bi Studentski dom trebao biti spreman za akademsku 2017./2018. godinu.

Gradonačelnik Antalije Menderes Turel, koji je zajedno s rektorom Univerziteta položio kamen temeljac, kazao je kako je ovaj projekt poklon Antalije Mostaru i znak privrženosti i ljubavi između dva grada, te kako će ovim projektom Mostar, grad kulture, postati još veći u svojoj veličini.

Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Sead Pašić zahvalio je gradonačelnikuAntalije za uloženi trud i uložena sredstva u projekt izgradnje Studentskog doma, kazavši kako je izgradnja ovog objekta od velikog značajna za Univerzitet.

– Nama je smještaj studenata dugo vremena bio najveći problem. Privremeno smo ga riješili sa Studentskim hotelom, ali izgradnjom Studentskog doma riješavamo taj problem dugoročnije – kazao je rektor Pašić.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca nazočili su brojni predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života u BiH te mnogobrojni dužnosnici i gospodarstvenici iz Republike Turske.

Svečanosti su nazočili potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, veleposlanik Turske u BiH Cihad Erginay, ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i drugi.Autor: Fena 

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com