Rasvijetljeno ubistvo u Gornjem Vakufu: Uhapšena jedna, a traga se za još tri osobe koje su vezale, ugušile i opljačkale staricu

Jedna osoba je uhapšena, a za još tri će biti izdata potjernica zbog razbojništva koje je rezultiralo smrtnim ishodom u kojem je ubijena 70-godišnja Almasa Bilkić iz gornjevakufskog gradskog naselja Gornja Mahala, koja je 13. marta pronađena vezana i zadavljena u porodičnoj kući.

Naime, kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Nedžad S. (1995.) iz Viteza, a potjernice će biti izdate za Zikretom S. (1992.) i Ahmedom I. (1996.) iz Zenice.

Poligrafska ispitivanja

Uhapšeni muškarac, saznajemo, priznao je počinjenje zločina i policiji detaljno opisao izvršenje, tvrdeći da je motiv bio, kako se ranije i nagađalo, pljačka.

Naime, navedeni trojac je, prema priznanju uhapšenog, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.marta u noćnim satima došao do kuće žrtve, provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge. Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće. Prilikom toga ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4.000 KM. Također su ukrali određenu količinu zlatnog nakita, kojeg su prodali za iznos od gotovo 700 KM. Nakon što su ukrali novac i zlato pobjegli su preko Bugojna i Rostova u pravcu Viteza i Zenice.

S obzirom na to da je policija pokrenula opsežnu istragu, te da su se bojali otkrivanja, odlučili su pobjeći izvan granica BiH. Tako se vozilom Opel Corsa, kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja krivičnog djela, zaputili u Holandiju. Međutim, uhapšeni Nedžad se odlučio vratiti u BiH, gdje je jučer i uhapšen.

S ovom trojkom pobjegao je i Haris R. (1970.) iz Gornjeg Vakufa, kojeg se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom Editom R. (1978.) pomagao izvršiocima. Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik strane penzije i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom na to da je ubijena bila Editina tetka.

Policija ih, kaže Rusmir Prohan, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, dovodi u vezu i s drugim djelima.

– Radeći na rasvijetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti s još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tokom 2016. godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza“ – rekao je Prohan.

U ovom predmetu policajci su poligrafski saslušali 50-ak osoba, nad 32. je provedena kriminalistička obrada, a sve do sada nije bilo tragova koji bi ukazivali na počinioce. Podsjetimo, tijelo starice pronašla je komšinica koja je vidjela da boca domaćeg mlijeka nekoliko dana stoji u najlonskoj vrećici na njezinoj ogradi, te je posumnjala da nešto nije u redu. Kad je otišla provjeriti je li s Almasom sve u redu, zatekla je otvorena vrata i vidjela njezino vezano i mrtvo tijelo.

Njemačka penzija

Kako su kazale komšije, starica je radila u Njemačkoj gdje je ostvarila i pravo na penziju.

– Još prije je govorila kako joj neko hoda oko kuće, da su joj ukrali nešto, sad vidim da je to možda bilo i istina, iako mi nismo obraćali previše pažnje – rekao je, nakon ubistva, za “Avaz”, komšija Safet Sofić.

Iako je napravila novu, veliku kuću, živjela je u staroj kućici pored. Komšije su kazale kako se s mužem davno rastala, a od porodice ima samo sestru koja živi u SAD.

Uhapšena jer je odala pljačkašima koliko njena tetka ima novca

 

Policija u Gornjem Vakufu privela je Editu R. (1978.) koju se tereti da je zajedno sa svojim suprugom Harisom R. (1970.) pomagla izvršiocima razbojništva u kojem je trojac iz Viteza i Zenice vezao, opljačkao i ugušio 70-godišnju Almasu Bilkić iz gornjevakufskog gradskog naselja Gornja Mahala.

 

Ona je, prema priznanju uhapšenog Nedžada S. (1995.) iz Viteza, davala informacije o starici o tome da je bila korisnik strane penzije i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom na to da je ubijena bila Editina tetka.

 

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com