Pravda zadovoljena: Vrhovni sud FBiH presudio u korist radnika jablaničkog Granita

Granit_uprava

Vrhovni sud FBiH je 23. februara 2016. godine donio Presudu kojom se poništavaju Presude Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojima su bivšim rukovodiocima i jednom broju njihovih saradnika bile dosuđene plaće za čitav period trajanja stečajnog postupka te naloženo njihovo vraćanje na posao, odnosno na radna mjesta koja su i obavljali prije izbijanja štrajka i otvaranja stečaja. Nevjerovatno je da su navedenim presudama bile presuđene i plaće u skladu sa menadžerskim ugovorima koji su imali zaključene sa Granitom, a kretale su se i do 5.000,00 km. Ukupan iznos prema ovim presudama iznosio bi više od 3.000,000,00 km (tri miliona km), skupa sa obračunatim zateznim kamatama.

“Samo čudom smo za sada spasili naše preduzeće i spasili svoja radna mjesta, sprečavajući prisilnu isplatu po ovim presudama, također na osnovu različitih presuda u izvršnom postupku. Presudi Vrhovnog suda FBiH je prethodila dugotrajna i teška borba radnika Granita, koji su pravnim putem dokazivali apsurdnost i nezakonitost takvih presuda. A sve je počelo još krajem 2009. godine kada su radnici Granita stupili u štrajk i protestovali protiv kriminala koji se odvijao pred našim očima, uništavajući i naše preduzeće i naša radna mjesta. Da smo bili u pravu, pokazuje i krivični postupak koji se po potvrđenoj optužnici vodi pred Sudom BiH, protiv bivšeg direktora i jednog broja njegovih saradnika. Na žalost, ovaj postupak traje već skoro 4 godine. Presuda Vrhovnog suda FBiH nam je vratila vjeru u institucije države i pokazala da je pravda spora, ali ipak dostižna. Radnici Granita su odlučni da nastave borbu za svoje preduzeće i svoja radna mjesta i da nastave stogodišnju tradiciju eksploatacije kamena Granita u Jablanici. Ponosni smo što naš granit, između ostalog, ukrašava zgradu UN-a, Gradsku vijećnicu u Berlinu, Akademiju nauka u Moskvi, a skoro da ne postoji niti jedan grad na prostorima bivše države čije ulice i trotoare ne ukrašava jablanički granit. Svim silama ćemo se boriti da tako bude i u buduće.”-stoji u saopštenju Sindikata Granita za portal Prozor-x.com.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com