CIKBiH raspisao lokalne izbore u BiH za 2. oktobra

izbori1202
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, danas donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine.

Kako je na konferenciji kazao Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, izbori će biti održani za 74 općinska vijeća u FBiH, 57 skupština opština u RS, 131 načelnik, četiri gradska vijeća u FBiH, šest skupština gradova u RS, 10 gradonačelnika u BiH i skupštinu Distrikta Bričko.

Usvojeno je i uputstvo rokovima i plan aktivnosti, prema kojem od 7. maja teku rokovi za prijavu ovjere političkih stranaka i nezavisnih kanidata i to je 13-odnevni rok, dok od 5. juna teče rok za prijavu koalicija odnosno lista nezavisnih kandidata.

U noći s 3.na 4. maj zaključen je centralni birački spisak na kojem je 3.345.486 birača, što u odnosu na spiak iz 2014. godine iznosi povećanje od oko 66.000. Svi birači i eventualni kandidati na predstojećim izborima koji su do zaključenja bili na spisku moći će ostavriti svoje pravo da biraju i da budu birani.

Konačni centralni birački spisak doživjet će još izmjena, jer se očekuju prijave koje pristignu putem pošte, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, te će biti upotpunjen s onim osobama koje u međuvremenu postanu punoljetne.

Treba istaći da nisu raspisani izbor za Mostar, ali nije isključeno mogučnost da on bude naknadno objavljen shodno dogovoru političkih partija.

Podijeli svoj utisak!


Kako vam se svidjela vijest?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Urednik i osnivač portala Prozor-x.com. Datum rođenja: 19.04.1988. godine. Nastanjen u Prozoru. Kontakt e-mail: redakcija@prozor-x.com